середу, 25 березня 2020 р.

25 березня - Міжнародний день пам’яті жертв рабства та трансатлантичної работоргівлі

Мета цього міжнародного дня — зберігати пам’ять про трансатлантичну торгівлю людьми та рабство, а також роз’яснювати майбутнім поколінням причини і наслідки цих явищ. Не менш важлива мета — доносити до відома всіх людей інформацію про небезпеку, яку несе расова дискримінація. Серед найголовніших порушень прав людини актуальним на сьогодні залишається злочин, який має багато назв: «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людей».
Трансатлантична работоргівля, яка тривала 400 років, стала наймасовішим в історії людства насильницьким переміщенням людей на велику відстань . За оцінками ЮНЕСКО, в ту епоху з Африки було вивезено 25-30 мільйонів осіб. Невільників заковували в кайдани і доставляли в країни Північної і Південної Америки. За чотири століття дно Атлантичного океану перетворилося в загальну могилу мільйонів людей, що не пережили важкий шлях.
Рабство є безпрецедентною трагедією і однією з самих темних сторінок людської історії. Незважаючи на те, що рабство було скасовано і засуджено на міжнародному рівні, воно, як і раніше, існує в нових формах і зачіпає сьогодні мільйони людей в усьому світі. За даними ООН, щороку мільйони людей, в основному жінки і діти, стають жертвами обману і насильства, перетворюються на «живий товар» і зазнають експлуатації. Більш того в сучасному розумінні, на думку міжнародної спільноти, до поняття рабства тепер справедливо можна віднести і таке явище як «торгівля людьми», яка є глобальною та прибутковою злочинною індустрією на сьогоднішній день. За оцінкою ООН торгівля людьми приносить 600 мільйонів доларів прибутку щорічно у всьому світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї.
У Міжнародний день варто поважати і відновлювати гідність потерпілих людей та активізувати зусилля, спрямовані на викорінення пережитків рабства, що зберігаються в сучасному світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар